400 de varstnici din doua camine de batrani din Bucuresti s-au bucurat de mucenici facuti dupa o reteta speciala, ce imbina bucataria traditionala cu elemente ale bucatariei fusion.
Patru doamne trecute de 70 de ani, beneficiare ale Asociatiei Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor, impreuna cu Bionic Chefs, trei tineri talentati, cunoscuti publicului prin participarea la emisiunea MasterChef au devenit Mucenici ai Traditiei si au pregatit miercuri nu mai putin de 400 de mucenici pe care i-au daruit batranilor din camine.
Reteta a avut la baza principiile si modul de preparare al mucenicilor traditionali moldovenesti, la care au fost adaugate twist-uri contemporane. Astfel, varstnicii de la Complexul Floare Rosie (Directia de asistenta Sociala si Protectia Copilului, Sector 6) si de la Complexul de Servicii Socio-Medicale al Municipiului Bucuresti au gustat mucenici cu arome de ciocolata, migdale, scortisoara sau tonka.
Evenimentul si-a dorit sa atraga atentia asupra situatiei varstnicilor din Romania. Imbatranirea populatiei este un fenomen in crestere care afecteaza nu numai Romania, ci si intreaga Europa. Conform Institutului National de Statistica, 3,2 milioane de persoane din populatia totala a Romaniei au varsta de peste 65 ani. In plus, in tara noastra emigrarea tinerilor, insuficienta resurselor umane si financiare specializate si lipsa unui sistem integrat de sprijin amplifica numarul situatiilor in care foarte multi varstnici traiesc neglijati, singuri, sau lipsiti de contact social. Studiile arata ca unul din doi varstnici din Romania se simte singur si inutil.
Bionic Chefs (Andrei, Iulian si Cristi) sunt o echipa de impatimiti ai gastronomiei, participanti la competitia televizata MasterChef. Andrei Voica, cel care a si castigat concursul, este un fost fotbalist din Craiova, care a locuit in Madrid timp de 9 ani, unde era manager de restaurant. Isi dorea de mult sa se intoarca acasa si sa faca o cariera in Romania, iar acum a reusit. Isi aduce aminte cu drag de bunicul sau, cel care a avut grija sa il invete valoarea muncii. Iulian Sirbu, sociolog, in varsta de 27 de ani, urmareste indeaproape traditiile romanesti si doreste sa le aduca mai des in atentia publicului, in timp ce Cristi Tudor, un tanar de 25 de ani, cauta sa revitalizeze retetele vechi si sa le modernizeze (A.D.).